onsdag 8 januari 2014

Allt handlar om att planera!!

Jag vill verkligen inte låta som värsta bästa präktiga kärringen och berätta hur sagolikt jäkla duktig jag är, för det sticker i folks ögon de må vi ju alla veta... ;-) *viskar tyst som fan och ojsan då, nu svor jag ju trots att jag hade det som mål att svära mindre, skrattar lite för mej själv och viskar tyst som fan igen* Fast att jag så klart tycker det innerst inne, ja att jag är en präktig kvinna som är grym på att planera! *blinkar med ena ögat*
När jag gick hemma och var mammaledig i mååånga år så bloggade jag ofta om mat och att jag tyckte/tycker att det är ganska så viktigt att vi försöker laga en bra och stabil husmanskost här hemma! Maten i skolan/förskolan är ju inte så mycket att hurra för och om det ens finns några bra ämnen i det så blir jag förvånad?
Jag planerar allt som oftast en veckosedel (om vi nu inte beställer ICAs matkasse), handlar på måndagar och vet sedan vad vi ska laga hela veckan lång! Det sparar både tid och pengar, man slipper springa och småhandla som är svindyrt. Ja iallafall för mej, då "andra" saker åker ner i vagnen bara för att man är sugen på det just det då...
Iallafall har jag fått det nerstoppat i min hals mer än en gång av underbara läsare att det minsann var lätt för mej att säga att det är viktigt att laga riktig husmanskost, då när jag gick hemma och var mammaledig och hade all tid i värden...
Men nu är fallet inte längre så och ändå hinner jag laga den där husmanskosten, långkoken och den bra maten utan att behöva stå vid spisen hela kvällen. Jag säger bara, långkok och planering is da shit!
Nu jobbar jag heltid, har 3 barn, aktiviteter, en man som jobbar mycket och ändå hinner jag laga maten , inte köpa dom där färdiga köttbullarna som så många väljer framför husmanskost!
Som idag tex. Jag kom hem vid 16:30, satte mej och pustade några minuter, gossade med grabbarna och sedan skar jag köttet och löken, stekte det och hällde på vatten och lät det koka till en härlig kalops och allt skötte sig själv! Och så snorenkelt att göra så jag tror banne mej att Jonas till och med skulle kunna fixa det!;-)
När klockan var efter 17 ställde jag mej på CTn medans Fabian och Alfred satte sig och pysslade och Douglas var på träning. Jag körde en mil intervall träning medans grytan kokade vidare och skötte sig själv på plattan!
40 minuter senare klev jag av CTn och rörde lite i grytan, skar ner lite morätter, kryddor och grädde, körde plankan (därav den snygga minen på bilden) satte på potatisen och klev in i duschen. 30 minuter senare och klockan slog 18:30 och alla i familjen var samlade hade jag fixat allt detta genom att jag planerar och är effektiv!
Fan va jag känner mej nöjd och fan ta jantelagen! Och shit, nu svor jag visst igen;-)
Allt handlar om att planera, planerar man bra så kan man laga god mat, träna, vara med sin familj och få en lång och härlig kväll helt själv när kidsen somnat!!

10 kommentarer:

 1. Du är GRYM på alla sätt och vis vännen !!

  Jajjemen, så nu får jag sitta klistrad framför tvn i morgon oxå :)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Kan bara hålla med!! Här kör vi matschema för att få vardagarna att funka... och vet man att man har dåligt med tid på kvällen kan man ju alltid förbereda dagen före och skala potatis t.ex. Men visst är vi sämre på att planera nu när jag är hemma, på nåt vis tror man att man har massor med tid - men när minsting skriker o vill bli buren hela dan får man inte mycket gjort :)
  kram j.
  Heja dej med träningen - snart ska min CT få flytta ut från skrubben... måste ta tag i träningen!

  SvaraRadera
 3. Heja dig! Jag blir glad av att läsa hur du beskriver din vardag. Allt går om man vill och om man planerar, gör man en bra planering får man oftast tid över också :)
  Tack för att du är den du är och för att vi får äran att dela din vardag!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Instämmer. Utan matsedel och planering skulle inte vi få vardagspusslet att funka.
  Ibland lagar jag både dagens och morgondagens middag om det är tajt om tid för matlagning och träningar.

  SvaraRadera
 5. Starkt jobbat !
  - och receptet på kalopsen får gärna trilla ut på bloggen också...
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Receptet ligger som en länk i ordet kalops, alldeles ovanför bilden :-)

   Radera
 6. Fan vad grymt!! Visst är det så att man kommer långt med PLANERING!!! Jag måste börja med det igen... här är kyl och skafferi fulla med mat, men inget går det att laga. Bättre när jag var duktig och planerade för då var det inte överfullt överallt plus att man visste vad man skulle laga för mat, spark i baken (på mig, alltså)! I går grillade jag kycklingen, för att ha i sallad i kväll *bra där*
  Kramen

  SvaraRadera
 7. Absolut, helt rätt! Jag brukar också försöka planera åtminstone 3-4 middagar. Det brukar räcka för oss för nån dag blir det mat över till nästa dag, nån dag skickar svärmor över något och nån dag kanske vi kommer hem sent och värmer bara upp något färdigt. Till barnen, som ännu äter på andra tider än oss, lagar jag en stor kastrull med kött eller fisk och grönsaker som jag mixar och fryser in i lagom portioner.
  Långkok är lite svårt just nu, i alla fall om jag inte ska stå och passa hela tiden. Tjejerna är mycket klåfingriga och når precis lagom upp till att kunna dra ner en varm kastrull i skallen på sig själva... Så man kan inte lämna något på spisen utan att vakta noga för tillfället, men den fasen går väl över vad det lider :)

  SvaraRadera
 8. Håller med dig helt och hållet! Jag gör också veckomatsedel och planerar in träning osv. Då funkar allt SÅ mycket bättre och man hinner med massor och blir grymt effektiv! Man kan om man vill och man får lära sig att prioritera!

  kram på dig

  SvaraRadera
 9. Fytt i rackarn va bra du är!
  Hejja hejja hejja!

  SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!