söndag 18 maj 2014

En blandning av sött och salt!

Vi avslutade den här sköna helgen med en underbart god efterätt, en efterätt där sött möter salt!
Tanken var att vi skulle äta den igår, men den där berömda tiden bara sprang iväg och våra magar var spränmätta efter 2 rätters god middag. Så vi sparade godingen till idag istället! Den som spar han har!;-)
Såg på halv åtta hos mej för några veckor sedan och då gjordes den här efterätten och den fick fullpoäng, 10 av 10!
Den här efterätten har varit i mina tankar sedan jag såg den på TV och den har legat där och frestat sockerhoran, så den här helgen bestämdes det att nu bara måste den göras!
Åh herregud va god den var! Så där perfekt i smaken, inte för söt och inte för salt. Lagom! Själva bakelsen blev gigantisk stor och jag kan nog nästa tycka att det räcker med en halv per person, att man istället halverar receptet. Men det gör man ju så klart som man vill!
Den är oxå perfekt att förbereda innan och bara plocka fram marängdelen när den ska ätas!

Rice krisp-pavlova med vaniljsmörkräm och färska bär! 
4 portioner

Du behöver:
Till marängen: 
2 ägg
1 dl socker
2 dl rice krispies

Till vaniljsmörkrämen:
2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör

Garnering:
3 dl vispgrädde
Hallon och blåbär

Gör så här:
1. Vispa äggulorna med socker till ett hårt skum
2. Vänd ner flingorna i marängen
3. Spritsa ut marängen till 4 runda (eller vilken form du vill;-)) på ett bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 60 min.
4. Blanda äggulor, socker, grädde, mjöl och smör i en kastrull. Låt sjuda på svag värme till den tjocknar. Låt krämen svalna i kylen.
5. Förbered marängbakelserna en timme innan servering. Bred först på smörkrämen på marängerna och sedan den vispade grädden. Garnera med hallon och blåbär!

Jag hade inte färska bär på våra bakelser och det gick minst lika bra med frysta, dock lite geggigare, men precis samma goda smak!;-)

Ät och njut och jag lovar att den blir kommer att gå hem hos både gammal som ung!
Min familj gav den 10 av 10 möjliga och en STOR tummen upp!;-) 

5 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott, älskar ju maräng! Kram

    SvaraRadera
  2. var är det salta?
    / Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det undrade jag oxå först tills jag förstod att smaken var i smöret och det kändes vekligen! ;-)
      Kram K

      Radera
  3. Ser riktigt gott ut, ska jag absolut prova. Men ska det inte vara något vanliljsocker till vaniljsmörkrämen ? Hur mycket i så fall ?
    Ha en bra dag !
    Kram Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nepp inget vaniljsocker, bara dom som ja har skrivit ner ;-)
      Kram K

      Radera

Tusen tack för din kommentar!