fredag 31 oktober 2014

Grymt god musselsoppa med knaperstekt bacon!

Fredag igen! Öh vart i fåglarna tog denna veckan vägen? Ruskigt va tiden går fort, ja faktiskt. Det kan väl lugna ner sig en liten gnutta?
När jag var liten uppfattade jag inte att tiden gick så här fort som den gör nu. Men till och med kottarna säger att tiden går så fort nu... Undra vad det är som gör att tiden numera går så fort? Vårt levende? Stress? Aktiviteter hit och dit? Eller vad? Varför?
Ja just den biten kanske jag inte kommer att få svar på nu? Eller?;-)
Något som jag absolut har svar på är att jag blev bjuden på världens godaste musselsoppa förra fredagen hemma hos Hanna på vinjuntan!
Alltså den var ruskigt god, så god att jag ju fick lov att bjussa min kära familj på den redan på lördagskvällen igen och måste dela med mej av receptet här!!
Den är lätt och smidig att göra och dessa smaker som uppstår i munnen när musslorna möter de knaperstekta baconet och den goda "soppskyn" av vitt vin och grädde, jag dör va gott!!
Denna soppa går minst lika bra att servera som en förrätt, men lika bra som en varmrätt med ett gott bröd till!
Och det bästa av allt, det går hur bra som helst att förbereda dagen innan, den blir nästan snäppet godare dagen efter när alla smaker har stått och gottat till sig!

Och för er som säger att ni inte gillar musslor... Ni kan INTE jämföra dessa musslor med skal som på burk, för ja dom på burk smakar verkligen vedervärdigt, ja enligt mitt tycke och smak. Men smaken är ju som baken, delad. Vilket är kanske en himla tur!;-)
 Grymt god musselsoppa med knaperstekt bacon
(4 lätta portioner)
1 nät blåmusslor á 1 kg. Går minst lika bra med frysta blåmusslor, det körde jag på!
4 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
4 kvistar bladpesilja
3 dl grädde
3 dl vitt vin
1 msk sherryvinäger (Detta skippade jag och tippade i lite av både fisk och hummerfond istället för att få en mustigare smak!)
Olivolja
Havsalt och svartpeppar
125 gram bacon i tärningar
Skölj, skrapa och borsta musslorna i kallt vatten. Knacka på de musslor som är öppna, stänger de sig inte så kassera dem.
Finhacka skalad schalottenlök och vitlök.
Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs all lök tillsammans med fint hackad persilja utan att något tar färg. Vänd ner musslorna efter 2 minuter och vänd runt med en träslev. Slå på vinet och låt stormkoka under lock i 4-5 minuter tills musslorna öppnat sig.
Lyft ur alla musslorna och lägg åt sidan. Låt spadet koka vidare tillsammans med grädden och vinägern (eller som jag valde fisk och hummerfon).
Smaka av med av med salt och svartpeppar. Låt sjuda i några minuter till smakerna sätter sig enligt kockens önskemål.
Vill man så kan man så klart ta ut musslorna och slänga skalet, men jag föredrar att servera soppan med musslorna i sina skal!
Knaperstek bacontärningarna och låt rinna av på hushållspapper.
Mixa soppan med en stavmixer tills den blir slät och fluffig. (Detta skippade jag och redde soppan istället.)
Häll o musslorna igen och låt allt koka ihop och gifta sig!
Lägg upp soppan i portionsskålar och strö över de knaperstekta baconbitarna! (Här blandade jag i baconet direkt i soppen och serverade direkt från kastrullen;-)
Man gör precis som man vill ju och det här med att hålla sig till receptet, nä det är jag heller inte så duktig på, utan höftar lite hit och dit! Det brukar bli bäst!;-)
 
Ät och njut, lycka till!!!
 
 


1 kommentar:

  1. Visst går tiden snabbare ;-) Jag tror också på att det beror på att vi har att göra hela tiden, ingen vila ingen ro. En sak till som jag minns att jag sa när jag var liten var att: det är långtråååkigt, jag har inget att göra!! Det har mina barn aldrig sagt!!
    Soppan låter go om man tar bort musslorna (jag gillar inte ens färska, det har nå´t med konsistensen att göra), men den funkar säkert att göra med räkor i stället.
    Kram o ha en härlig helg /J

    Förresten, nu har stor frisknat till och kunnat massera. Hon mjukstartade med makens arm i veckan, och vi ska försöka få till en ryggmassage på mig när hon kommer hem i morgon. Vid första användningen av oljan tyckte hon att hon blev väldigt varm om händerna (vilket är bra att oljan blir varm) men den blev så varm att hon fick handsvett.... men som sagt, det vara bara en liten första test, hon ska få testa mycket mer!!

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!