fredag 3 september 2010

De här med sömn och läggning..?

Våra rutiner på läggning har helt spårat ur. I våras fungerade våra läggningar med barnen på kvällarna superbra! Nu vet jag inte vart det har dragit iväg någonstans..... Fabian är lätt att lägga. Han somnar allt mellan klockan 18.30 till 20.00, och då är det bara att lägga in honom i sin säng så somnar han själv!

Douglas har alltid varit smidig att lägga. Även i vilken ålder han har varit och vart vi än har varit och i vilken säng som helst så har han somnat. Han ÄR fortfarande väldigt smidig, bara att lägga sig brevid honom och läsa en bok och säga att nu ska du sova, så sover han!!


Men så kommer vi då till vårt lilla troll Alfred. Hans sömn har varit upp och ner sedan han föddes. Vaken nätter, inte somnat på kvällarna och inte somnat själv. När han var mindre så skulle vi helst av allt buffa eller snarare slå honom i rumpan för att han skulle somna och få ro, det var de bästa han visste. Sedan kom vi in i en bra rutin. Han fick sin välling i sin spjälsäng och med det så somnade han. Innan sommaren tog vi bort hans spjälsäng, både för att Fabian skulle ha den och att han bara klättrade ur den hela tiden. Han fick då sin egen lilla växar säng. Från dag ett med den nya sängen så har det inte funkat något vidare. När han väl har somnat så älskar han sin säng, men han kan och vill inte somna där... Just för tillfället har vi gjort det alldeles för smidigt för oss. Vi stoppar nämligen ner honom i vagenen eller bilen och går eller kör en sväng. På en minut sover han, sedan är det bara att lägga in honom i sin säng... Jag vet att det inte funkar i längden... Men att hålla på och fajtas varje kväll i flera timmar så att han väcker upp de andra som sover, de orkar vi inte. Vi är helt enkelt för bekväma... Men nu när hösten snart är här och det börjar mörkna på kvällarna så ska vi ta tag i läggningens på alvar och få bra rutiner!!

För tillfället kommer alla 3 barnen på nätterna. Så Jonas har flyttat ner sig på en madrass på golvet i sovrummet. Jag vet familjer där barnen nekas till att få komma till sina föräldrar på nätterna. Vilket för mej låter fruktansvär, jag skulle ALDRIG kunna neka mitt barn att få sin trygghet hos mej på nätterna och få krypa ner och få känna deras små kalla fötter mot min mage!!! Även om de så är 15 år och kommer och vill sova hos oss så får de gärna göra de;-)!!

1 kommentar:

  1. Har ni testat att låta honom somna i eran säng på kvällen och sedan lägga över honom i hans säng.Vi har gjort så periodvis med våran son när han inte har velat somna i sin säng. Med honom har det fungerat bra.
    Kram Johanna

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!