tisdag 26 februari 2013

Rakt ner i soporna...

Jag sitter här med byxorna uppknäppta och är sprängmätt! Mat är verkligen livet för mej och skulle inte kunna tänka mej att prioritera bort all den goda maten som jag äter varje dag! Mat är alldels för gott för att sitta och peta i;-)
Ikväll serverades pasta och frutti di mare, mums filibabba med lite permisanost på toppen! Jag åt 2 portioner plus lite till... Sprängmätt var det ja!;-)
(Åh nej detta är inte maten vi åt, nej detta är taget direkt på vår sophink under diskbänken;-))
Men det var inte det jag skulle prata om denna ljuvliga tisdagskväll. Nej utan att vi slänger så grymt mycket mat i våra sopor... Jag har lite svårt för det där med att laga "normalt" med mängden mat och när jag kokar tex pasta så blir det ofta till ett helt kompani plus lite till och det åker sen rakt ner i våra sopor om det inte hamnar i våra magar...
Våra sopor består därför av säkert 90 procent av matavfall. Förskräckligt egentligen, med tanke på att folk svälter runt om i världen...
Jag fick nästan lite dåligt samvete idag när jag rensade ur kylen och slängde massor av överbliven mat sedan helgen så som paj, tårta, gamla pannkakor och dagens pasta... Slurp sa det och halva hinken var halvfull...
Hur i all världen gör man "normala" portioner? Så att man inte ska slänga så mycket mat? Jag är verkligen skitkass på detta som det verkar, trots att vi har matkassen med "endast" 4 portioner varje dag...
Rester äter vi och så även fryser vi in mycket mat som blir över... Men kidsen som nästan ALDRIG äter upp sin mat hamnar ju direkt ner i soporna... (Nej det spelar ingen roll hur mycket vi hotar, tjatar och hur lite vi bestämmer att de ska äta eller inte äta. Eller att de tar upp sin egen mat eller inte, de äter nästan aldrig upp iallafall... *suck*)
Slänger ni mycket mat?
Och apropå detta med sopor... Har ni mycket sopor? Där måste jag ändå klappa oss själva på axeln, vi har ALDRIG våran tunna fylld när sopgubbarna hämtar den var 2:annan vecka. Aldrig och hade inte ens det när vi hade 2 blöjbarn! De måste fan vara en stor jävla merit med 3 barn och 2 vuxna i familjen! Eller hur! Kul att man kan skryta över något, även om det bara har med att inte fylla soptunnan eller inte;-) *fniss*

9 kommentarer:

  1. Hej du !
    Nä här slänger vi inte mycket mat faktiskt och lagar jag för mycket så blir det matlådor eller så fryser jag ner sånt som går att frysa och sen kan man tillslut få ihop en matlåda att ta med sig till jobbet. Ett plus är att man sparar pengar på det. Lagar ofta storkok och delar upp i matlådor vilket sparar en himla massa tid och framför allt en massa diskussioner om vad vi ska ha att äta.
    Sopper får vi inte heller så mycket utan klarar oss bra på 14-dags hämtning. Vi är 4 pers i familjen.
    Ha det gott !

    SvaraRadera
  2. Här slängs inte så mycket. De rester som går att ge får våra höns här hemma. Pasta är smaskens enligt dem. Jag är själv så där äckelpäckelpräktig att försöka använda det som finns i kylen och gör matlådor och så vidare, men så går jag ju hemma hela dagarna :)

    SvaraRadera
  3. Här har vi ju kompost-tunna också, som tömmes varannan vecka. Mest för att det inte ska stå så länge tror jag för den är aldrig full...
    Sedan har vi bara brännbart i andra tunnan som tömmes 1 gång/månad aldrig helt full den heller så vi är riktigt duktiga på att sortera och ta vara på maten!(klappar mig själv på axeln...;-))
    Så nej, jag försöker att inte slänga så mycket mat. Blir mer "mat-släng" när inte jag är hemma för då kollar man(läs Magnus) inte riktigt vad som finns i kylen innan man lagar till något...
    Och du, inte hade du behövt slänga lördagens paj redan idag? Du skulle fryst ner den och tagit den som lunchlåda någon dag.
    Kram Marie

    SvaraRadera
  4. Jag börjar lära mig att inte laga för mycket eller också är det så att 16 åringen äter mer :D men visst blir det mat över men det blir lunch till sonen dagen efter.
    När jag bodde i Sydafrika så gick den överblivna maten till vakten som vaktade vårat bostadsområde.

    Sopor blir det inte så mycket det mesta kör jag i avfallskvarnen som vi har i diskhon :)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ÄLSKAR och saknar avfallskvarnen!

      Radera
  5. Vi har kompost och visst slängs det en hel del men jag tror det mesta är skal och sånt där som man skär bort eller om ngt råkat ruttna i kylen :P
    Vi har ALLTID full tunna men då töms den bara en gång i månden här :S

    SvaraRadera
  6. Jag har nästan lärt mig att laga lagom. Det svåra är om man ska bjuda på mat... då blir det svårare att beräkna. Jag kokar inte lika mycket pasta/potatis/ ris som förr ,eftersom jag inte äter det. Längre. Då blir det inte så mycket rester. Det som inte äts upp fryser jag in. Mellan varven så pausar jag matkassen och äter ur frysen. Typ när man har mycket räkningar, haha!
    Soporna är fulla varje vecka. Hämtas en gång i veckan.
    Hur klarar ni er på varannan och Mallas EN gång i månaden. Hur mycket sorterar ni? Jag sorterar på bra tycker jag... men ändå är det fullt. Vi har en 60 L tunna....

    SvaraRadera
  7. Vi slänger inte heller mycket mat. Fryser in så gott som det mesta som blir över. Båda jag och maken har matlåda med till jobbet så det går åt. Kan tipsa om att både ris och pasta går bra att frysa om du gör en färdig matlåda med t.ex spagetti och köttfärssås, ris och korvstroganoff. Pannkakor går också att frysa. Skitbra att ha ett par pankisar i frysen om man vabbar med ett barn t.ex. Då är de kanske inte så stora i maten och pannkakor brukar ju vara poppis =)Jag lagar ofta medvetet för mycket mat, just för att kunna frysa in. Ibland fryser jag in större portioner för att ha till två eller tre pers som är hemma. Det kan ju vara så på vardagar att alla i familjen inte kan äta samtidigt p.g.a aktiviteter osv. Tror säkert att även ni skulle kunna ta tillvara på mer än ni gör. Man kan ju göra nya rätter av sina rester. Spagetti som blir över kan bli spagettilåda nästa dag. Häll spagettin i en form, gör en tjockare vitsås, blanda i tonfisk och lök. Häll över pastan. Lägg på skivade tomater och sist ost och sen in i ugnen en stund. Vips så hade du mat även nästa dag... Lycka till!

    SvaraRadera
  8. Här i kommunen sopsorterar vi - stenhårt för att få plats med brännbart i soptunnan. Det är bara tömning 1 gång i månaden. Sen har vi en komposttunna oxå. Vårat problem är inte att vi slänger så mkt mat. Problemet ligger snarare i det höga matkontot. Kostar på oss alldels för mkt när man sen ser i slutet på månaden saldot. Åhåjaja =/
    Det där med portioner till kidsen - vad tycker de om att få små portioner? Å istället kolla hur många portioner de orkar äta? =) Som min 4 åring som glatt konstaterade att han orkade 3! portioner (fast de var små =)

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!