tisdag 22 mars 2016

Energibars utan nötter!

Eftersom att jag inte äter godis, försöker undvika fikabröd i den mån jag orkar hålla imot.;-) Så vill jag ändå ha något gott att tugga på ibland till kaffe...
Eller som på kvällen när suget skriker så där fruktansvärt i kroppen och man bara vill glufsa i sig av kidsens överblivna lördagsgodis... Eller när man vill variera mellisen lite.... Eller när man ska iväg och träna och behöver lite snabb energi i sig. Ja då är det underbart att ha energibars i frysen/kylen som man kan plocka fram och tugga i sig!
Hittade ett supersmarrigt recept inne hos Niiinis! En härlig blogg som ni bara måste titta in hos! Massor av härlig inspiration!
Dom fick en STOR tummen upp hos kidsen också, vilket gör mej superglad! Gillar när kidsen väljer att äta detta före annat skit...
Igår kväll när jag gjorde dem och de fick smaka lät det: Mmm, åh va gott! Mmmm! Så utbrast Alfred: -Mamma! Det smakar precis som dom där skumbananerna som man kan köpa i campingkiosken i stugan! Och ja, jag kan bara hålla med! Dom smakade verkligen skumbananer med choklad! Riktigt smarriga!;-)
Energibars, ca 8-10 bars
2 ägg (varav 1 bara äggvita)
1½1 banan
1 dl solroskärnor
4 dl havregryn (tog fiberhavregryn som jag hade hemma!)
några torkade aprikoser
1 msk honung
50 g mörk choklad (jag tog 85%)
½ tsk rapsolja
 
GÖR SÅ HÄR:
Knäck i ägget, ta det andra ägget och ta bara vitan ifrån det. Häll i solroskärnorna, havregryn och honung. Klipp de torkade aprikoserna i mindre bitar. Mixa ihop allt med en handmixer, det ska bli en ganska så seg smet. Jag mixade den inte så jättehårt....
Ta en brödform och klä med bakplåtspapper. Tryck sedan ut smeten i formen. Skjuts in i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt det svalna ordentligt. Smält sedan chokladen och droppa i ½ tsk olja i chokladen. Häll sedan chokladen över brödformen och ställ i kylen för att låta chokladen stelna. Skär sedan upp den i så stora bitar som du önskar! Ett smart tips är att skära i mindre bitar. Då lurar man hjärnan lite. Man tar samma storlek som en "vanlig" bit, men man plockar istället 3 bitar och för till munnen och mumsar!;-)
Förvaras inplastade eller i en burk i kylen eller frysen! I kylskåp håller den ca 1 vecka!
Ät och njut!
LYCKA TILL!
Vill du ha nötter i! Ja men blanda då i et par nävar av din favorit och låt dem ha en lite större storlek för ännu mer tuggmotstånd! Tänker jag testa nästa gång som jag gör dem!;-)

2 kommentarer:

Tusen tack för din kommentar!