tisdag 12 januari 2016

"Kryss funktionen!"

Förra året började vi med en "kryss funktion" här hemma! Vi skrev upp på ett papper olika "tema" tex städa rummet, tömma diskmaskinen, lägga in tvätt i tvättmaskinen, hjälpa till att duka fram/ta bort... Ja lite olika såna där "vardagsysslor" som man vill att de ska lära sig, men som man ibland måste muta sig till så att det på riktigt ska hamna i huvudet på de små liven och så att de förstås kan få med sig det resten av livet!;-) Muta är alltid bra! Ett par kronor eller en krona för ett kryss, beroende på vad de har gjort eller hjälpt till med!
Det har varit ganska stökigt mellan jul och nyår.. MÅÅÅÅNGA svordomar och fula ord *harkel* undra vart dom kommer ifrån? *himlar med ögonen* Nä jag vet, jag är verkligen INTE guds bästa barn på detta med att INTE svära. Jag vet att jag svär för mycket, ska bli bättre på det!
Men vi kände att vi någonstans måste få en ändring på det, plus att de måste lära sig att hjälpa till lite mera, för allas skull! Det är inte alls fel att dom lär sig det och det är inte alls fel att dom måste få hjälpa till ibland! Men som sagt, att muta måste man få göra!;-) Om det är rätt eller fel? Ingen aning, men detta funkar superbra här hemma!
Så förra veckan kom Alfred på att vi skulle ta upp detta med "kryss funktionen" igen! Jag vet inte riktigt om han är extremt sugen på att få ett par slantar i plånboken, eller om han själv kände att vi nog borde strukturera upp den här familjen lite? Skit samma vad? Vi alla var rörande överens om att ta upp detta igen!
Men den här gången har vi valt att inte skriva något på papperet. Utan när de gör något som vi ber dem om, eller gör det som de ska göra, så får de ett kryss! Svärord, fula ord och vredesutbrott utan anledning. Japp då ryker ett kryss eller två!
Det svider kan jag lova när ett eller flera kryss stryks från tavlan.. Man ser på dem hur ont det gör när "pengarna" försvinner! Men det hjälper!
Känner redan nu efter kanske 1½ veckas användning av detta, att det blivit en mycket bättre stämning här hemma och alla hjälps åt!
Vi har ännu inte kommit överens om hur mycket kryssen ska vara värda? Men det tar vi den dagen pengarna ska betalas ut! En gång i veckan, på fredagar tror jag nog att det kommer bli! Mmm, de ska bli spännande att se hur länge de vill ha den här "kryss funktionen" nu?
Jag tycker detta är så jäkla bra! Många ger ju sina barn veckopeng eller månadspeng! De är ju same same liksom, bara det att här får vi barnen att hjälpa till mer! En lätt mattematik! Ju mer barnen hjälper till och sköter sig! Ju mer pengar får dem!;-)

1 kommentar:

  1. Hej,
    vi kör ungefär samma sak hemma hos oss. Men där sätter man kryss vid specifika aktiviteter, tex tömma diskmaskinen, städa rummet, mm och så är varje kryss värda olika mycket. Mycket bra sätt tycker jag - istället för vanlig veckopeng.

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!