måndag 9 november 2015

För visst är du rädd om ditt liv? Och om dina barns?

Samma visa VARJE år, varken vi vill eller inte. Så kommer detta hemska mörker.. De kommer smygandes inpå oss och en dag är det plötsligt mörkt redan klockan 16:00... KÅLMÖRKT!
Klockan 16:00 när många av oss kanske är på väg hem från skola och jobb... De kommer sakta men säkert detta mörker, det gör det varje år.... Och varje år blir jag lika förvånad över hur många som INTE bär reflexer!
Jag kan i ärlighetens namn inte förstå detta.. HUR svårt kan det vara att packa ner en stycke reflexväst i väska och dra på sig den när det behövs? Seriöst? Är folk ens rädda om sitt liv? Man ser inte ett jäkla skit i detta mörker, speciellt inte nu när det regnar småspik samtidigt och där kommer det helt plötslig en cyklist och cyklar utan varken cykellysen eller reflexer.. Den personen verkar tro att man ska se den. Men det gör man INTE, kanske ser man den försent...
Häromdagen var jag nere på Hemköp. Det var ett helt gäng med tonårskillar som cyklade därifrån, mitt i mörkret. De hade varken cykellysen eller reflexer. Men trodde förmodligen att dom syntes för att det fanns gatulysen där. Men NEJ, tänk så fel dom hade...
Jag vet att det verkligen inte är så jäkla lätt att tvinga på en tonåring en pinsam ful reflexväst.. Jag vet, för jag har själv varit tonåring. Men snälla ni föräldrar som läser detta. Köp era barn åtminstone ett cykellyse.. Det är en sån billig livförsäkring...
Här hemma är det krig VARJE gång jag tvingar på mina 4(!!) grabbar reflexvästar.. De tycker att det är jobbig, att det är pinsamt och att det inte är så mörkt (än), så inga reflexer behövs... Men jo, jag vill ha kvar mina älskade grabbar här på jorden och det är därför jag nöter in i deras små skallar att ALLTID sätta på sig reflexvästar! ALLTID!
Häromkvällen kom jag här på gatan och var inte många meter ifrån en vuxen man som gick i mörk jacka och mörka byxor... Han syntes inte och bara 2 meter bort upptäckte jag honom.. Som tur var gick  han på gatan här och jag körde sakta.. Hur det hade gått om han hade gått på en mer trafikerad väg? Ja det vill jag inte ens tänka på!
Jag hoppas faktiskt att det kommer att bli lag på att ALLTID bära reflexväst! Åh, JA jag vet.. Jag låter som en jäkla duktig jobbig moralkärring.. Men ja, låt mej låta som en då! Jag är bara rädda om era liv. Det liv som ALLA ni bara har ETT endaste av... ETT!!!
Så snälla ni, se till att lysa upp er i höstmörkret! Syns man inte finns man inte!
Jag vet att det kan vara jäkligt svårt att lära gamla hundar (människor) att sitta... Men ni vuxna är väl ändå ett föredöme för de yngre?! Eller hur? Och tvinga barnen, tonåringarna och de halvvuxna barnen att sätta på sig reflexväst! Muta dem om så är! Ja köp dem! För har de använt västen i 5 dagar på raken, ja då lovar jag att dom helt plötsligt kommer ta det till en vana och slänger på sig den där jobbiga reflexvästen som de ratat 5 dagar innan!
För visst är du rädd om ditt liv? Och om dina barns? Precis!

1 kommentar:

  1. Hej! Tycker du är en galant moraltant i så fall. Hemma hos mig är det lag på både reflexväst och cykelhjälm Det vet mina tonåringar sedan länge tillbaka. Det är bara karlen i huset som knorrar om han och jag ska cykla till affären och jag ber honom sätta på sig sin cykelhjälm och reflexväst. Men jag har pli på honom också. Förebilder är viktiga så att barnen lär sig rätt på en gång.

    Gunlla

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!