söndag 22 september 2013

Piroger!

Jag kan tycka att söndagar är riktigt mysiga! Ingen söndagsångest här inte, jo att klockan ska ringa men inget mer! Upp måste jag ju och då spelar det ju ingen roll om den ringer 4:45, 6:00 eller 11:00. Jag är lika trött jämt  när än den må ringa oavsett tid och vill slänga den i väggen hårt och bara somna om...
Det har verkligen varit en slöar söndag. Bara varit och skitit i alla måsten och det är så härligt! Legat på soffan med en filt över mej och kollat på TV. Inte fy skam för en småbarnsförälder vill jag lova!
Söndagens kvällsmat tycker jag om att lägga lite mer "krut" på. Ett bra avslut på en bra helg!
Ikväll blev det hemmagjorda piroger! Lätt som en plätt att göra och ALLA åt med god aptit! Perfekt att göra några extra och bara stoppa i frysen och ta upp när blodsockret i någon av familjens små vänner är i botten och det är flera timmar kvar tills vi ska äta. Eller när matlådan krisar, som den kan göra ibland när vi ätit upp all mat;-)

Piroger med köttfärs
(ca 4 portioner)

Deg:
  • 1 paket färsk jäst (à 50 g)
  • 150 g smör
  • 3 dl  mjölk (37°C)
  • 1 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl 
  • 2 st ägg
Fyllning:
  • ca 500 g nötfärs
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • ca 300 g morötter
  • 1-2 st lökar
  • 1 dl tomatpuré (jag tog chilisås)
  • 2 msk soja
  • salt och peppar
Gör så här:
1. Gör degen: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt de bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör ut den. Häll i en bunke och tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en snidig deg. Låt degen jäsa under en kökshanduk medan du gör fyllningen (ca 20-30 min)
2. Gör köttfärsfyllnin: Skala lök, vitlök och morötter. Hacka löken och vitlöken. Riv morötterna. Fräs lök, vitlök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Låt koka i ca 10 min Smaka av med salt och peppar.
3.Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till ca 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på varje rundel. Vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter. (Jag tog ut 16 lika stora delar och kavlade ut dem till runda små grejer och la sedan i fyllningen)
3:Sätt ugnen på 225°C. Jäs i vca 10 minuter
4: Efter jäsnning. Pensla pirogerna med ägg med en skvätt mjölk. Grädda dem mitt i ugnen ca 10-15 minuter. 
5:Ät och njut tillsammans med en sallad.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Pirogerna ser jättefina o goda ut.
    Visst är det skönt, jag har också haft en sån slappesöndag!
    Kramen

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!