tisdag 24 mars 2015

Jordärtskockssoppa!

Från botten av mitt hjärta... TUSEN och åter TUSEN tack för er respons på inlägget jag skrev igår kväll! Peppande ord på både fejjan, SMS och här! Tack! Ni är bäst!!
Varje kväll lagar jag "riktig" mat! Ja alltså man kan ju så klart kategorisera riktig mat i massor av fack.. Men ja husmanskost kort och gott är riktig mat för mej!;-)
Tycker att det är extremt viktigt att barnen och vi äter bra mat, speciellt när jag hatar skolans cook n chill mat... BLÄ säger jag bara... Nä inte alls min stil och inte alltid barnens heller... De är oftast hungriga som små vargar när det är dags för kvällsmat. Så riktig mat är min melodi!
Älskar inte alltid att stå där i affären på måndag efter jobbet och försöka planera ihop veckans matsedel. (Jo jag planerar allt som oftast maten hemma, men ibland sinar fantasin och då åker jag ner till vårt Hemköp och super in lite inspirations där istället!;-)) Men jag gör det och jag försöker förnya mej.. Det går inte alltid bra och basen blir mycket köttfärs och korv. Dö trist jag vet...
Att sitta ner hela familjen och äta kvällsmaten ihop! Det är ett sätt att samla familjen och vi alla gillar det! Nä alltså det är ju inte alltid att alla sitter superlänge, men den där lilla stunden, den är guld värd!
Ibland finns ingen ork och då kan hända att det serveras frukost till kvällsmat... Ja det är så mina kära barn kallar det när det "bara" är mackor och yoggi till kvällsmat, bortskämda skitungar;-)
Ikväll blev det något nytt på familjen Grunditz matbord, det blev nämligen jordärtskockssoppa! Alltså sååååååå gott! Har bara ätit det en endaste gång förut och ikväll blev det premiär för mej att laga denna själv!
Så lätt och så gott och smaklökarna jublade i våra munnar! Jo då alla åt, ja alla utom gnällFabian.. Fick han välja, så skulle det serveras pannkaka VARJE dag och då skulle han äta ihjäl sig.. Men nej, inte en chans att jag ställer mej och lagar annan mat till kidsen, de får minsann äta det som serveras annars får dom gå hungriga från bordet! Kanske taskigt? Men nä, jag är hård men rättvis och man måste faktiskt smaka på allt innan man säger att något är äckligt. Så JA... Lilla herr Fabian har gått och lagt sig ganska hungrig flera gånger, men NÄ det går ingen nöd på honom inte;-)
Jag är ingen fotograf... Så NEJ ikväll fick jag inte alls till en bra matbild, men jag lovar, det smakade 20 000 gånger bättre än vad det ser ut...;-)  Men jag höll faktiskt på att hungra ihjäl innan jag fick sätta skeden i soppan och slörpa i mej, så där av en kass bild...;-)
Så klart måste jag dela med mej av detta recept! Passar utmärkt till en god middag på lördagskvällen, som en lyxig förrätt på festen till en värmande god och krämig soppa en helt vanlig tråkig tisdag!

JORDÄRTSKOCKSSOPPA, 4 portioner
Detta behöver du:
500 g jordärtskockor           
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
peppar
 
Så här gör du:
1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken
2.Fräs ingredienserna med smör i tjockbottnad kastrull.
3. Häll över vinet och låt koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om då och då. Låt koka 15 minuter (mina bitar kokade nog i 25, känn på dem!), tills allt är mjukt.
4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
 
Till min soppa serverade jag knaperstekt bacon! Men jag kan tänka mej om man vill ha det lite lyxigare så servera med parmachips eller skaldjur!

Ät och njut! Lycka till!


 

1 kommentar:

  1. Å tack för tipset! Har så länge tänkt laga just sådan soppa men det har inte blivit av. Kanske har fredagens meny klar nu :-) Har också bara ätit det en gång innan och det var såååå gott!
    Heja dig som kommit ut på morgonpromenader igen!
    Kram

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!