måndag 10 augusti 2015

Smarrig blåbärspaj med citron och vit choklad!

I lördags bakade jag en supersmarrig blåbärspaj som gick hem hos både stora och små! Hela kroppen kittlade till av glädje när den vita chokladen mötte citronen och de söta blåbären!
Japp det är både citron och vit choklad i och det var liksom pricken över det berömda i:et!
Jag vet, jag är inget proffs på att fota... Det var dessutom mörkt ute när vi satte i oss denna läckerhet, så då är det inte lätt att ta kort då...;-)
Jag kan tycka att det kan bli en aning mastigt med enbart blåbärspaj/smulpaj.. Men att blanda i både citron och vit choklad, ja detta gifter sig underbart ihop!
Så här kommer receptet på en supersmarrig blåbåspaj som ni bara måste testa! Passa på nu att bege er ut i skogen, där det finns miljoner av de blåa söta fina bären!

Botten:

  • 175 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 50 g vit choklad
  • skal av ½ citron, tog nog lite mer plus några droppar citron. Själv gillar jag när citronen smakar ganska mycket. Men det är ju förstås en smaksak!

Fyllning:

  • ca 250 g blåbär
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl

Till servering:

  • Grädde, glass eller vaniljsås

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugnsväme. Blanda ihop det nästan smälta smöret med vetemjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och salt. Tryck ut halva degen i en pajform (ca 20 cm i diameter) eller flera små. Förgrädda 8-10 minuter, tills botten har fått lite färg.
Blanda resten av degen med citronskal och hackad vit choklad.
Blanda ihop fyllningen. Det går bra att använda frysta blåbär, men tina dem då lite lätt så att sockret och speciellt potatismjölet sugs upp av bären och blir jämt fördelat.
Fyll formen eller formarna med blåbären och smula över resterande deg. Grädda 15-25 minuter tills smulorna fått vacker färg.
 LYCKA TILL!

2 kommentarer:

  1. Åh!
    Jag ska göra en Blåbärspaj i morgon. Nu tror jag att jag ska göra denna paj. Tack för tipset. :)
    Kram Linduz

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!