måndag 18 april 2016

Mumsigt utan socker!

Igår bakade jag! Eller nja, säger man att man bakar när man gör godis? Det gör man va? Trots att man inte tillagar det i ugnen!?;-)
Ja ja, skit samma, i vilket fall gjorde jag mumsiga mumsgrejer utan socker!
Eftersom att jag själv inte äter godis (äter ju bara på jul och påsk, men den här påsken var jag inte ens sugen så kanske äter jag en gång i sommar istället;-)) så kan jag ändå bli så där förskräckligt sugen på godis! En gång sockerhora, alltid sockerhora. Men gud ja, det är ljusår ifrån hur jag var förr.. Då kunde jag lugnt sätta i mej ett kilo godis per helg, no more säger jag bara! Detta har jag hållt i över 4 år! Kan jag så kan du, vettdu!;-)
Det är skönt när man har bestämt sig att skippa de där godiset. Här hemma tror mina kära kids att jag inte gillar godis för jag inte äter det. Men nej, så är ju inte fallet. Jag äter inte det för jag mår inte bra av det!
Men som sagt, ibland är det så himla gott att ta något på helgen när de suger så där härligt i tarmen! För JA, suget de finns där ännu, ibland iallafall...
Så jag letar inspiration, alltid och jag älskar att prova göra nya saker! Ett nyttigare alternativ till godis, mumsigt utan socker!;-)
Detta recept på jordnötsbars med choklad som smakar SMASKENS hittade jag inne hos Johanna Toftby! Jag gjorde de ganska små, dels för att vi inte behöver äta så stora och dels för att jag lurar hjärnan om jag gör dem mindre, för då kan jag ju ta 2 istället för en och då blir jag ju sååå nöjd;-)
JORDNÖTSBARS (smakar som snickers) 
Botten:
1 dl naturella Cashewnötter
1/2 dl jordnötssmör (Man kan också ta mandelsmör, hasselnötssmör, eller cashewsmör.)
1 1/2 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver, inte socker
En nypa havssalt
Gör så här:
Kör cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt jordnötssmöret, vanilj, honung och salt och kör igen.
Gör en rulle och dela den i bitar, platta till dom något och ställ in i frysen täckt med bakplåtspapper.
Fyllning: 
10 Färska dadlar, urkärnade eller 1 dl dadelpure
1 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
En nypa havssalt
1 dl jordnötter
Gör så här: 
Mixa dadlarna, kokosoljan, vanilj och salt till en slät smet. Vänd ner jordnötterna i fyllningen. Jag grovhackade dom.
Ta fram bottnarna och lägg på fyllningen på varje liten bars. Jag gjorde mina ca 3-4 cm. Plasta dom väl och lägg i frysen till allt har stelnat.
Smält chokladen (jag använde mej av 72% mörk choklad) i vattenbad och doppa dem sedan. Låt stå kallt i 10 min. Kan ju ha vilken choklad du vill, men rå och mörk är bäst då fyllningen är ganska söt.
Njut!
Skjuts in i frysen och göm dem väl. Annars är risken att kidsen nosar upp dem och vips så tar dem slut innan man vet ordet av det;-)
Linnea är så grymt duktig i köket (och en underbar inspirationskälla till löpning där hon typ är Queen i sina löpardojjor!) och laborera med sin bakning och jag blir så inspirerad!
Häromdagen hade hon gjort apelsin och chokladtryffel som jag fick lov att baka igår! Åh himmel va goda! Smakade precis som romerska bågar!

APELSIN- OCH CHOKLADTRYFFEL
11 dadlar
4 msk kokosolja
6 msk agavesirap
2 tsk vaniljpulver
8 msk kakao
2 dl valnötter
Rivet skal från en apelsin (jag tog även en liten skvätt av saften från apelsinen)
Mixa alla ingredienser till en kladdig men rullbar smet. Rulla små bollar som sen rullas i kakao. Låt stå i kylen ett tag innan servering.
Och JA, även dessa förvaras långt in i frysen och så långt ifrån mina kids som det går!
Detta ska de få smaka på till helgen!;-)
Och JA, man kan baka så fantastiskt mycket gott UTAN vitt socker! De "roliga" är att när man bakar av dessa ingredienser så blir det allt som oftast väldigt mäktigt och det räcker då med en eller två bitar så är man nöjd sedan!
Lycka till!

4 kommentarer:

  1. Åh tack för de fina orden, Queen är ju inte var dag man blir kallad! 😘😘😘

    SvaraRadera
  2. Men mums! Ska verkligen också ta tag i det där med att sluta upp med en massa onödigt socker. Klarar det i perioder men så tillåter jag mig att äta det igen och då är det kört...
    Måste tipsa om de här också: http://blogg.amelia.se/annika-sjoo/tag/mandel-och-hasselnotssnickers/
    Jag brukar skära dem i ganska små tärningar/fyrkanter och sedan förvara i frysen. Också perfekt att ta fram ett par när man är sugen!

    Kram till dig!

    SvaraRadera

Tusen tack för din kommentar!