torsdag 5 oktober 2017

Salami och briepaj och Boeuf bourgogne

Ibland så tryter min inspiration på mat... Tycker att jag lagar samma lika varje vecka... Så jag söker mycket på nätet efter lite ny och rolig inspiration till mat! Ibland vill man ju att det ska gå supersnabbt, men att det ändå ska vara supergott och ibland så har man tiden för de där långkoket som egentligen sköter sig själv, bara det att man måste vara hemma och röra om i grytan lite då och då!;-)
Älskar att laga de där lilla extra goda på helgerna, då finns oftast den där tiden lite mer att stå i köket!
I fredagskväll lagade jag ju boeuf bourgogne och det är så himla smaskigt! Alltså kan man läsa, ja då kan man också laga dessa maträtter! Hacka lite grovt, steka och låt köttet koka sig mört och länge! Simpelt! Ja lätt för dej att säga... Ja de får jag lite titt som tätt nerstoppat i halsen av min käre make som inte alls kan laga mat, säger han...
Några av er var sugna på att få mina recept både på boeuf bourgogne och salami och briepajen! Mums säger jag även för salami och briepajen! Kan man äta bara som den är med en god och fräsch sallad, eller varför inte servera den som ett tilltugg om man vill bjuda på plockmat! Kan ätas både kall, ljummen och varm! Lika gott liksom!;-) De receptet på den hittade jag på matplatsen!

Boeuf bourgogne, 8 portioner

Ca 1,2 kg högrev
smör till stekning
2 morötter
2 lökar
salt, peppar efter smak
2,5 msk vetemjöl
    ca 5 dl rött vin
4 dl köttbuljong (av tärning eller konc find. Jag gör på fond och fyller sedan i med vatten!)         
5 tsk tomatpurè
typ ett par tre kvistar färsk timjan
2 st lagerblad
3-4 vitlöksklyftor (jag hade säkert i 5-6;-))
16 st steklökar
300-400 gram chaminjoner (helst små och färska)
2 st paket bacon eller sidfläsk (jag gillar mest bacon)
 
1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, minst 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar.

 Salami och briepaj

Pajskal:
125 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
ca 300 g brieost (tog nog lite mer;-))
ca 100 g salami (Tog nog dubbelt här;-))
1/2 rödlök
 coctailtomater
salt & peppar
Rör i hop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en form med avtagbar botten (eller en vanlig pajform). Låt stå kallt en stund och förgrädda sedan 10 min i  200 C.
Fyll pajskalet med hackad salami (ta en god sort med mycket smak!) och hälften av brieosten skuren i tärningar. Lägg på ringar av rödlök.
Blanda ägg och gräddmjölk. Salta och peppra. Häll detta i pajskalet. Skär skivor av den resterande osten och lägg ovanpå. Halvera en näve coctailtomater och lägg på dem med snittytan uppåt. In i ugnen 200 C, ca 30 min.

 LYCKA TILL!

2 kommentarer:

  1. Visst är pajen en riktig höjdare!! Denna helgen blir det Boeuf hos oss, slurp!
    Kram J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja såååå god! Tack gulliga du för tipset! Mums va gott, då har du något att se fram imot!

      Kraaam K

      Radera

Tusen tack för din kommentar!