tisdag 4 juli 2017

Smaskiga sötsaker!

 I söndags eftermiddag var vi och fikade hos min mamma! Hon är en fena på att baka och man får oftast smaka på nya kakor varje gång man kommer dit!
I söndags hade hon bakat rabarberkladdkaka som var sååå god så jag måste dela med mej! Jag älskar kardemummasmak och jag älskar rabarber och så den där krispiga pajsmulorna på toppen, som pricken över de berömda i:et! Så behöver man inte ta så mycket, det räcker med en liten bit för att den är så mäktig, det gillar jag! Gillar att man kan äta bara lite!;-)
Rabarberkladdkaka
Ugn 180 grader.
Smält 150 g smör. Tillsätt 2,5 dl socker, 1 nypa salt, 2 tsk vaniljsocker, 3 ägg, 1,75 dl vetemjöl. Rör ihop till en smet. Häll i smord och bröad springform, 23-24 cm. Skala 3 stjälkar rabarber och skär i bitar. Lägg dem på smeten och strö på 1 msk potatismjöl, 2 msk socker, 1 krm kardemumma (där tar jag lite mer). Sen gör du Pajsmulor: Nyp ihop 100 g smör med 2 dl vetemjöl, 1,5 dl socker, 1 nypa salt. Strö över kakan. Grädda ca. 40 min. Låt kallna i formen. Servera med glass,  vaniljvisp eller grädde!
Lycka till!
 
 
Så har vi den där "berömda" midsommartårtan som jag alltid gör på midsommar som är så fantastisk god! Jag kallar den så för att jag alltid gör den på midsommar, men så klart kan man göra den när man vill! Men bästa är att göra den sommartid, när de stora saftiga härliga jordgubbarna finns!
Mmm, den chokladkrämen är farligt god!;-)
Midsommartårta! (4-6 port)
1 pkt marängbottnar
3 dl grädde
2 dubbeldajm
1 liter jordgubbar
Kräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl mellangrädde
1 msk maizena stärkelse
125 gram smör
100 gram mörk choklad (Här brukar jag blanda häften ljus och häften mörk, tycker det blir godast!)
Garnering
Kakao
 
1. Rör ihop äggulorna, sockret, grädden och mazienan i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i några minuter. Dra kastrullen från plattan när krämen tjocknat.
2. Rör ner smöret i krämen. Smält blockchokladen över vattenbad och häll i den smälta chokladen i krämen och låt svalna.
3 Vispa grädden, krossa dajmen.
4. Bred chockladkrämen på marängbotten, därefter hälften av grädden och strö över halva mängden dajm. Toppa med nästa marängbotten.
5. Bred resten av grädden över hela tårtan. Dekorera med skurna jordgubbar och den krossade dajmen. Pudra lite kakao över tårtan!
 
Jag lovar er att tårtan kommer att göra succé!!
 
(Ibland kan det bli lite chokladkräm över. Den är inte fy skam att doppa de rester av jordgubbar som blir över framåt natten;-))
 
LYCKA TILL!
Rabarber verkar inte alls trivas i våran trädgård, trots att de växer som ogräs i andras... Kanske kan det vara så att Jonas "råkat" köra över de planter som jag så omsorgsfullt planterat ett par gånger.. Typ, ojsan jag såg inte.. Japp, ni gissade rätt! Jag har blivit arg som ett bi varje gång han har gjort det! Men som sagt, det finns så många andra som har rabarber som jag kan få av! Något som därimot växer bra i vår trädgård och där Jonas inte kommer åt med gräsklipparen är jordgubbslandet! Dagens skörd blev en näve härliga jordgubbar! Det finns banne mej inget godare bär än jordgubbar! Mums!

1 kommentar:

Tusen tack för din kommentar!