onsdag 17 maj 2017

Kyckling med soltorkade tomater!

Mat mat mat! Ja alla behöver vi äta mat! Och mat är gott! Jag lagar alltid mat på kvällarna! Lägger säkert minst 8000 kr i månaden på bara mat! Hur mycket lägger ni?
Barnen, speciellt barnen behöver få i sig bra mat på kvällarna eftersom att de får den där hemska cook en cill maten i skolan! Usch och fy säger jag bara om den maten! Jag undrar egentligen hur mycket näring det är i den? Eller hur lite kanske man ska undra? Nä, det var bättre förr när man fick rejäl skolmat, mat som lagades från grunden! Undra vart råvarorna köps in ifrån av vår kommun? Tar man potatis från ett annat land? Ja det gör dom säkert, trots att vi har bönder som odlar massor av potatis i kommunen! Snacka om att skjuta sig själv i foten! Men det finns väl säkert inga pengar över till våra stackars barn så att de ska få bra mat? Nä det går säkert till något helt annat bättre som typ politiker som får åka till Gotland och sova på hotell för 10 000 kr natten per person på Gotlandsveckan! Nej jag VET! Det är inte från samma kassa... Jadajada... Nä men det är väl ändå våra barn som en dag ska bygga upp detta samhället och då ska de vara friska och starka! Ja, hade man ork och energi, ja då skulle man gå med i politiken! Men eftersom att jag knappt vet något om rött, blått och grönt, så är politik inget för mej! Men japp, prata det kan jag och skulle jag gå med i något parti, ja då skulle jag förmodligen göra mej osams med alla och bli utkastad;-)
Ojsan... Man kan nästan tro att jag är på krigsstigen? Det är jag inte! Men jag tycker hela den här Cook en cill historien är fruktansvärd! Skitmat! Punkt och slut, det spelar ingen som helst roll vad politiker och andra säger om den! Billig?! Nerfryst? Ja bara det säger väl allt! Japp, jag är gammalmodig, men mat ska vara bra mat!
Nej, jag är inte den bästa morsan som ger mina barn råvaror från grunden heller. Men jag försöker så gott jag kan! Och japp, jag tror att mycket av det som vi stoppar i oss orsakar mycket sjukdomar! Inte konstigt att barnen är så mycket sjuka jämt! Skitmat i skolan och sedan en macka på kvällen och sjutton aktiviteter! Klart ungarna behöver bra mat! Bra energi för att orka!
Ja ja, i alla fall så lagar jag mat på kvällarna! Alla möjliga olika rätter och det är banne mej inte lätt att hitta på rätter, ullar typ runt på 10-15 rätter...
Gud som man får klia sig i huvudet på måndagar när jag veckohandlar! Men det löser sig och nätet är fullt av mumsig recept!
När jag och Jullan var i stuga för några veckor sedan lagade vi kyckling med soltorkade tomater! Åh, en sån där gammal goding som jag helt glömt bort! Denna rätt är såååå fantastisk god och passar lika bra på en fest, en lunch, en middag eller middag med vänner! Smaskigt och lätt att laga! Och igår käkade vi den igen och ungarna åt som hästar!!
Kyckling med soltorkade tomater, ca 4 portioner
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
12 soltorkade tomater
½ dl vitt vin
1½ msk kycklingfond
2 tsk soya
½ dl hackad persilja
2½ dl mellangrädde
Gör så här:
Dela kycklingen i mindre bitar och bryn i panna, salta och peppra lite.
Blanda den pressade vitlöken, vita vinet, kycklingfonden, soyan, persiljan, soltorkade tomater och grädden. Låt puttra i ca 5 minuter.
Lägg kycklingen i en form och häll över såsen. In i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader. Servera med ris eller pasta och sallad!
Supergott! Och jag kan ju aldrig hålla mej till ett recept utan höftar lite! Så vill man ha mer sås, häll på mer av vinet och grädden!
Lycka till!

8 kommentarer:

  1. Hej Karolin!
    Du är varmt Välkommen på ett studie
    besök i Centralköket Skillingaryd!
    Mvh Helene Doolk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va kul att äntligen få en kommentar! Det funkar alltså att kommentara här på bloggen! Hurra! Ja det har varit väääldigt tyst på kommentarsidan här!;-) Skämt o sido Helene!
      Ja tack jag kommer gärna och jag vet att vi är ett gäng som gärna kommer till er!
      Denna ständiga fråga på alla klassmöten som kommer från föräldrar som undrar över skolmaten och dessa frågor kommer till lärarna! Självklart kan dom inte svara på någon fråga!
      Jag tycker faktiskt att ni kan bjuda ner klass för klass (föräldrar) och låta oss ta av info från er som jobbar där! Det är mååånga frågor som susar och ingen kan svara på dem!
      Som tex: Om ni nu tar bra korv och riktigt bra kött från häradsköp, viket jag vet är bra! Varför i hela världens tillagas den och sedan fryses ner och sedan värms upp igen för att sedan inte kunna ätas efter 15 minuter? Låter ju helt sjukt, iallafall i mina öron? Snacka om att kasta pengarna i sjön! Här går det människor och hungrar och inte får mat i världen och vi slänger mat som blir över för att det INTE går att värma upp!?
      Gäller detta all mat? All kött som inte äts upp från häradsköp, det slängs alltså pga av att det inte går att tillagas igen tex till pytt?
      Som sagt, vi är många med mej som har massor av frågor! Kan vi inte kolla med föräldrarådet, rektorn mm och boka in ett studiebesök för dom som vill hos er! Så får vi ju alla svar på de frågor vi har!!! Superbra ju!

      Stor kram K

      Radera
  2. Tänk på att det finns barn som inte ens får mat i skolan, så man bör vara tacksam för att det finns överhuvudtaget! Sedan så har man själv som barn alltid snackat skit om skolmaten, men då var man antingen kräsen eller inte hungrig på grund av för mycket sötsaker som slank ner mellan rasterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh ja jag vet! Fruktansvärt! Men man kan ju få tycka och undra? Eller hur?
      Mina barn är inte kräsna! De äter av de som blir serverad! Likaså hemma! Äter dom inte, varsågod och gå från bordet hungriga! Ja jag är hård, men rättvis!
      Ja detta med snask mellan lektioner... Så korkat! Nu har vi det så bra så att en kiosk eller mack inte ligger vid vår skola, så våra barn kan inte köpa på rasterna!
      Ja gud ja! Många snackar skit om maten, det gjordes det även på min tid! All mat kan ju inte falla alla i smaken, eller hur!;-)

      Stor kram K! (Kul att få 2 kommentarer på ett inlägg! Vet inte riktigt när det hände senaste? Kanske 3 år sedan?;-) Hi hi;-))

      Radera
    2. Menar du att det finns skolor i Sverige som inte serverar skolmat? Skolor utomlands serverar skolmat men oftast så får man betala för den själv. Det är inte många länder som har fri skolmat, Sverige är ett av de få men bara för att det gratis så tycker jag inte att man ska vara nöjd eller tacksam om man känner att det inte är den bästa maten barnen kan få, man ska väl alltid sträva efter barnens bästa./ Ann-Sofie

      Radera
    3. Ne nej nej! Alla skolor, i alla fall vad jag vet serverar skolmat! Gratis!
      Nä men vet du, i Sverige får man inte säga och tycka något! Mna ska bara hålla käft! Då är man en riktigt helylle svensk!
      Jo det tycker jag med! Men tydligen inte? Jag gör det! Jag strävar alltid efter barnens bästa! Vad det nu än det gäller!
      Stor kram K

      Radera
  3. Nej, jag menar i hela världen men om vi nu ska tycka och tänka så är det värt att tänka på hur bra vi egentligen har det i Sverige vilket folk tycks glömma. Sen så varken sa jag eller menade att dina barn är kräsna för jag känner dem inte ocv tänker inte gå in på off-topic men man har själv varit barn och vet hur barn tänker och beteer sig. Gällande rasterna, så spelar det väl ingen roll om en kiosk ligger nära eller inte för det finns alltid andra alternativ. ICA är rätt nära om man blir sugen, eller hur? Sedan så ska man absolut få tycka vad man vill men man kan för f*n inte hetsa en hel arbetsgrupp utan fakta och bevis samt förvänta sig att ingen tycker och tänker tillbaka utan strid. Och jag håller fullständigt med dig, Ann-Sofie, barnen förtjänar det bästa ingen snack om saken men jag tror inte att de får hundmat direkt (motbevisa mig gärna). PS: Att du får många kommentarer på din status ski*er jag fullständigt i för ingen bryr sig! Det är inte det det handlar om utan om rätt och fel beteende, och inget annat. Och efter att ha läst ditt inlägg så har jag tappat respekt för dig som person helt och hållet ska du få veta. Så lite positivt; Ha en underbar dag och njut av solen istället för att älta regn och blås!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, detta är en het potatis! Jag har bett mattanterna om ursäkt för mitt inlägg!
      Jobbigt att du ska sitta bakom en skärm och vara anonym när jag inte är det! Det kanske säger själv hurdan du är??
      Jag är väl allt som oftast positiv här på bloggen? Eller brukar sitta här och hälla en hel massa skit om allt och alla eller?
      Så synd att du tappat respekten för mej! Men du, nästa gång kan du väl i alla fall skriva ditt fullständiga namn om du nu har så mycket åsikter om mej? Men som sagt, det är fint att gömma sig bakom en skärm och få skriva, vrida och vända på varje ord som jag skriver! Det är de fina med att vara bloggare! Man ska ta skit från anonyma och de kan minsann få säga och tycka precis vad de vill, ANONYMA!!!!!
      Och du en sak till... Något ica har vi heller inte nära vår skola! Ingen affär! Så nu vet du det också!

      Puss och kram på dej!

      Radera

Tusen tack för din kommentar!